ВИДИНСКИ ВЛАДЕТЕЛИ (9-ТИ 19-ТИ ВЕК)
ЦАР МИХАИЛ III ШИШМАН АСЕН

       ЦАР МИХАИЛ III ШИШМАН АСЕН е сина деспот Шишман от първия му брак.През 1308г. той вече бил съуправител на баща си в Бдинската област.Имал титлата деспот,получена вероятно от българския цат Теодор Светослав, скогото били братовчеди.След прекратяването на династията на Тертеровци бил избран за български цар ( 1323-1330г. )и,за да подчертае връзките на рода си с династията на Асеневци,приел името Асен.През 1324г. се развел с жена си Ана-Неда,заточил я заедно с децата им в манастир и се оженил за сестрата на византийския император Андроник III Палеолог ( вдовица на цар Теодор Светослав).Цар Михаил III Шишман Асен се стремял да върне на България доминиращото й положение на Балканския полуостров,но не успял.Той загинал в злополучната битка със сърбите при Велбъжд( Кюстендил) на 28.07.1330г.

БЕЛАУР

       БЕЛАУР е син на деспот Шишман и брат на бдинския деспот Михаил Шишман.По всяка вероятност през 1324г. Белаур станал управител на Бдинската област.Той е сред велемощните боляри,влезли в преговори със сърбския крал Стефан III Дечански след битката при Велбъжд,довела на българския престол Иван Стефан и майка му Ана-Неда.Белаур бил привърженик на сръбското влияние и пръв съветник на новия български цар,като не пропускал да търси и личните си интереси.След възцаряването на Иван Александър ( в края на зимата на 1331г.) Белаур откъснал (1332г.) Бдинската област от централната власт и причинявал доста сериозни затруднения на новия български владетел,който бил принуден да търси помощ от татарите срещу него.В края на краищата цар Иван Александър успял да потуши бунта ( преди 1337г.) и да възстанови властта си  в българския северозапад.Не е известно как е завършил житейският път на Белаур.

ИВАН СТЕФАН

       ИВАН СТЕФАН е първороден син на цар  Михаил III Шишман Асен и сръбската принцеса Ана-Неда.Роден е ок.1300-1301г.След 1324г. заедно с майка си и братята си бил заточен в манастир,а през лятото на 1330г.той възглавил заедно с майка си българската държава.Поставянето му на престола от страна на сърбите,а също така и опасността от прекомерно засилване на влиянието им в България,довели до преврат през февруари-март 1331г.След преврата Ана-Неда,Иван Стефан и другите й деца-Михаил,Шишман и Людовик-били принудени да избягат в Сърбия и оттам - в Дубровник.По-нататъшната съдба на Иван Стефан не е известна.

МИХАИЛ

        МИХАИЛ е вторият син на цар Михаил III Шишман Асен от брака му с Ана-Неда.Бил е управител на Бдинската област през 1323-1324г.и е имал титлата деспот,която получил от баща си след неговото възцаряване. Изобразен е върху фреска от църквата в с.Долна Каменица (днес в Сърбия) ,където е запазен и надпис Михаил деспот,в Христа Бога верен,син на цар Михаил.Други сведения за него липсват,поради което се приема,че е починал твърде млад.

още